Rasvad teevad paksuks!?

Sellist väidet kuulen oma klientidelt tihti ja taoline mõtteviis on väga levinud. Soovin nüüd antud teemas veidi rohkem selgust tuua.

Esimene nüanss, mida peab teadma on see, et rasval ja rasval on suur vahe! Toidurasvad sisaldavad kolme tüüpi – küllastunud, monoküllastumata ja polüküllastumata rasvhappeid. Neist kolmest peaks piirama üldiselt vaid küllastunud rasvhapete tarbimist (peamiselt leidub liha-ja piimatoodetes, aga ka kookosrasvas) ja seda mitte niivõrd kaalulangetussoovist lähtudes, vaid eelkõige hea südame-ja veresoonkonna tervise huvides. Ülejäänud rasvad on sellised, mida pigem on soovitatav loomsete rasvadega võrreldes rohkem tarbida: seemned, pähklid, taimeõlid (ettevaatlik tasub olla omega6 sisaldavate õlide tarbimisel), avokaado.

Kogu päevasest energiast peavad rasvad moodustama koguni 25-35%. Seetõttu soovitangi tarbida igapäevaselt nii pähkleid kui seemneid (umbes 20-40g päevas) ja lisaks näiteks kvaliteetset extra virgin oliiviõli ning avokaadot. Piirates samal ajal loomsete rasvade tarbimist saavutate hea rasvhapete tasakaalu oma toitumises ja see ei mõju kaalu tõstvalt. Ülekaalu peamine põhjustaja on tavaliselt siiski liialdamine rafineeritud süsivesikurikaste toiduainetega, mitte tervislik rasv.

 

Tähtsad faktid, mida tasub meeles pidada ja miks ei tohi toidurasvu täiesti oma menüüst välja lülitada:

Pidage ka meeles, et keharasv, mida kaalulangetajad nii väga soovivad vähendada ei teki sellest, et me sööme palju rasvaseid toiduaineid. Glükoos on keha peamine kütus, mille ülejääk muudetakse rasvaks ja glükoosi saame me süsivesikutest.

Kui soovid teada, kas sinu menüüs on tasakaalus rasvhapete tarbimine, siis võid Nutridata programmi abil seda üle kontrollida (www.nutridata.ee). Kui vajad abi kaalulangetamisel ning ei oska ise oma menüüd tasakaalustada, siis pöördu minu poole nõustamisele!